Pääset takaisin Studion sivuille TÄSTÄ

Älä diettaa jos haluat laihtua

 

Oletko ollut mitä erilaisemmilla dieeteillä elämäsi aikana ja olet silti tyytymätön painoosi? Haluatko laihtua pysyvästi ja saada energisen olon? Samalla parantaa terveyttäsi. Jos vastasit kyllä, sinun kannattaa lukea tämä teksti loppuun asti.IMG_1535[921]

Olen Ravinto valmentaja, Personal Trainer ja Sairaanhoitaja. Valmennan ihmisiä pysyvään painonhallintaan. Tässä tekstissä referoin Patrik Borgin kirjaa Winha perä- laihdutuksen myytit ja faktat. Osa ajatuksista on Lihavuus kirjasta, jossa on monta asiantuntijaa kirjoittajana. Löydät molemmat kirjat kirjastosta näillä hakutiedoilla. En siis kirjoita tätä tekstiä pelkästään oman kokemukseni tai asiakkaiden kokemusten kautta.

"Laihduttamisesta on hyötyä vain, jos lihavuus on suurta tai sen terveyshaitat ovat jo ilmenneet." Tämä on suora lainaus Borgin kirjasta. Olen tästä samaa mieltä, vaikka leipäni onkin tällä hetkellä tämän työn varassa.

Erilaiset dieetit ovat lyhyellä aikavälillä monesti ongelmallisia pysyvälle painon hallinnalle. Kaikki mikä laihduttaa nopeasti ei useinkaan ole pysyvää. Usein paino nousee takaisin korkojen kanssa. Sen vuoksi valmennan ihmisiä tekemään pysyviä muutoksia elämässään, jos he haluavat pudottaa painoa.

Erilaiset dieetit sotkevat meidän luontaista nälän säätely kykyä ja johtavat vielä korkeampaan painoon. Usein myös paino tulee osittain rasvana takaisin ja se vain nostaa rasvaprosenttia entisestään. Dieetit eivät myöskään opeta meille pysyvää painon hallintaa ja se on yksi isoimmista ongelmista.

Erilaisten dieettien ongelma on myös se, että paino laskee liian nopeasti. Hyvä laihdutustahti olisi 1-2 kiloa kuukaudessa eli noin 500g viikossa. Se kuulostaa sinusta vähältä, mutta kerron sinulle miksi näin olisi hyvä tehdä. Tällä laihdutus tahdilla sinun on mahdollista säilyttää lihaksesi. Jos laihdutat nopeammin, menetät samalla kovalla työllä saavuttamasi lihakset ja painon pudotus on entistä vaikeampaa. Tämä on yksi fakta, joka sinun on hyvä tietää.

Myös nopean painonpudotuksen myötä lisäät jojoilemalla kehosi rasvan määrää. Kerron sinulle esimerkin. Jos laihdut nopeasti esimerkiksi seitsemän kiloa, on siitä ensimmäinen kaksi kiloa nestettä, neljä kiloa lihasta ja loput rasvaa.

Saat usein dieetin jälkeen painon takaisin usein korkojen kera. Elimistösi haluaa lihakset takaisin. Usein et syö niin laadukkaasti, että kaikki tulisi puhtaasti lihakseen eli todennäköisesti myös rasvaa tulee enemmän, kun lähtötilanteessa. Nestetasapainon elimistä korjaa aina nopeiten.

Kun jatkat pika dieettejä usean vuoden ajan ,saat korkeamman rasvaprosentin ja teet painosi hallinnasta todella vaikeata. Lihasten menettämisen myötä nimittäin myös perusaineenvaihduntasi laskee ja saat syödä entistä vähemmän.

Perusaineenvaihdunnalla tarkoitetaan sitä kulutusta, jonka elimistösi kuluttaa erilaisiin toimintoihin ilman liikuntaa . Saat tällä dieettien vaikutuksesta myös perusaineenvaihduntasi hidastumaan eli kulutat levossa vähemmän kaloreita, kuin ennen dieettiä. Sitähän tuskin haluat. Et vain tiennyt tekeväsi hallaa itsellesi. Järkeväähän on laihduttaa niin, että saat lisää lihaksia ja oikean liikunnan kautta itsestäsi tehokkaan rasvanpolttokoneen.

Jos painoindeksisi on 25-30 on parempi olla laihduttamatta ollenkaan tuon edellä mainitun asian vuoksi, jos haluaa voida hyvin. Lisätietoa saat esimerkiksi inbody blogistani. Palataan vielä dieettien haittoihin. Yksi haitoista on se, että et opi syömään järkevästi ja sekoitat nälän säätelykykysi.

Kaikki mikä laihduttaa lyhyellä aikavälillä on todennäköisesti haitallista pysyvälle painon hallinnalle. Tätä on tiukka syömisen kontrollointi ja erilaiset kiellot. Ihmisen tekee luonnostaan mieli kaikkea kiellettyä eli herkuttelu on sallittua ja suotavaakin.

Huolehdi, että 80% ravinnostasi on hyvän laatuista. Sen jälkeen 20% Voi olla mitä vain. Kuulostaako hyvältä? Näin minä valmennan asiakkaitani, En halua heistä myöskään laihoja läskejä, vaan hyvinvoivia ihmisiä. Sinä teet valintasi. Voin olla myös sinun valintasi.

 

VOIT TILATA ILMAISEN OPPAAN RAVINNOSTA TÄYTTÄMÄLLÄ ALLA OLEVAT TIEDOT. SAMALLA PÄÄSET UUTISKIRJELISTALLE. SILLOIN SAAT AINA UUSIMMAT BLOGIT SUORAAN SÄHKÖPOSTIISI. LISTALTA VOI POISTUA MILLOIN VAIN.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.